Separarea mitului de realitate. Curățarea și dezinfectarea dispozitivelor mobile.

Separarea mitului de realitate.

Curățarea și dezinfectarea dispozitivelor mobile.

https://www.ropecoshop.ro/134-healthcare   .

Nu cu mult timp în urmă, personalul medical din spitale se baza pe stilou și hârtie pentru măsurarea, monitorizarea și raportarea informațiilor. Astăzi, calculatoarele portabile și dispozitivele mobile și-au luat locul cuvenit în spitalele din întreaga lume. Zilnic, personalul medical utilizează aceste dispozitive perfomante pentru a obține acces instantaneu la o mulțime de informații esențiale pentru activitate – de la rezultate de laborator în timp real, la o schimbare a stării unui pacient sau verificarea „celor 5 drepturi” de administrare a medicației, la monitorizarea unui pacient. Ingrijirea pacienților și rezultatele clienice s-au îmbunătățit în mod semnificativ.

Pe lângă numeroasele beneficii importante pe care aceste dispozitive le oferă, totuși, apar noi preocupări cu privire la controlul infecțiilor și la necesitatea de a menține dispozitivele curățate și dezinfectate. Adevărul este că sunt pacienți in spitale care cad victimă infecțiilor cauzate de erori, sau bacterii rezistente la antibiotice, care pot fi extrem de dificil de tratat sau sunt costuri mari pentru tratament.

PRACTICILE DE CONTROL  AL  INFECȚIILOR.

Prin intemediul unor practici standardizate de control al infectiilor, bazate pe date concrete, spitalele pot reduce semnificativ incidența cazurilor de boală cu virus. Printre cele mai bune practici se numără curățarea și dezinfectarea echipamentelor medicale mobile (de exemplu, scaune cu rotile) care intră în contact frecvent cu personalul, pacienții și vizitatorii.

Contactul frecvent crește riscul răspândirii agenților patogeni de la persoane la echipamente și invers. Odată cu punerea în aplicare a registrelor electronice de sănătate și cu creșterea disponibilității dispozitivelor mobile, lucrătorii din domeniul asistenței medicale au acum la îndemână un acces mai mare și mai rapid la informații la punctul de asistență medicală. Conform studiului, majoritatea medicilor (69%) utilizează tehnologii mobile pentru a vizualiza informațiile despre pacienți, 36% dintre aceștia utilizează pentru a colecta date la monitorul de la pat. Ca și în cazul altor dispozitive care intră în contact cu personalul medical, dispozitivele mobile pot prezenta un risc semnificativ de răspândire a virusului în mediile de îngrijire a pacienților.

MIT VS REALITATE.

Acest document abordează șase dintre cele mai importante mituri cu privire la riscurile potențiale pe care dispozitivele mobile le prezintă în mediul medical. Sunt prezentate date concrete care să ajute factorii de decizie din spitale să pună în aplicare noi politici și procese de curățare și dezinfectare a dispozitivelor mobile utilizate de lucrătorii din domeniul asistenței medicale în toate unitățile lor

1. Riscul de infectare.

MIT: Calculatoarele mobile și telefoanele mobile nu pot răspândi viruși ucigași.

REALITATE: Dispozitivele mobile sunt pretutindeni în spitalele. Pe măsură ce călătoresc din camerele pacienților în laboratoare, în sălile de operație, în terapie intensivă și în alte medii spitalicești, riscul de răspândire a infecțiilor crește alarmant.

FAPTE: Calculatoarele mobile, scanerele, imprimantele și telefoanele mobile sunt o realitate a vieții în spitale. Datorită contactului constant cu mâinile, fețele și urechile personalului medical pe tot parcursul zilei, pe ecranele acestora, inevitabil,  există mai multe bacterii. Telefoanele mobile în special — datorită căldurii generate de bateriile acestora și faptului că sunt adesea depozitate în locuri întunecate și calde, cum ar fi buzunarele, reprezintă o bază de reproducere pentru bacterii. Un telefon mobil tipic are de 18 ori mai multe bacterii dăunătoare decât un mâner într-o încăpere publică.

Un studiu recent publicat în Analele Microbiologiei clinice indică o creștere bacteriană a 94.5% din telefoanele mobile. Studiul a demonstrat, de asemenea, că microorganismele izolate atât de telefoanele mobile, cât și de mâinile lucrătorilor din domeniul asistenței medicale au fost similare. (O altă constatare importantă a fost că 89.5% dintre participanți nu și-au curățat niciodată telefoanele mobile.)

Adevărul este că, dacă dispozitivele mobile, cum ar fi imprimantele și scanerele, nu sunt curățate și/sau dezinfectate în mod corespunzător după fiecare interacțiune cu un pacient, există riscul ca dispozitivul să transporte bacterii potențial mortale și lanțul de infecție cu un pacient care are un agent patogen mortal pune în pericol alți pacienți și alți angajați.

2. Spalatul mainilor.

MIT: Personalul medical respectă protocoale stricte de igienă manuală pentru a preveni sau a controla răspândirea bolilor infecțioase în mediul sanitar.

REALITATE: Adevărul surprinzător este că personalul din domeniul asistenței medicale nu își spală mâinile la fel de mult ca și pacienții. De fapt, rata de respectare a legii la multe spitale este de 30 % din timpul în care interacționează cu pacienții.

FAPTE: Practica igienei mâinilor este recunoscută pe scară largă ca fiind o primă apărare importantă împotriva bacteriilor din spitale. Se așteaptă ca personal din domeniul asistenței medicale care intră în contact cu pacienții să efectueze de mai multe ori spălarea măinilor pe parcursul întregii interacțiuni cu pacientul.

3. Curatare si dezinfectare.

MIT: Ștergerea unui dispozitiv mobil cu o cârpă din microfibră va curăța și dezinfecta aparatul.

REALITATE: Curățarea și dezinfectarea sunt două procese diferite și implică de obicei două etape diferite. Rezultate optime pot fi obținute adesea prin utilizarea unei lavete de o calitate foarte bună din microfibre.

FAPTE: Chiar și atunci când un dispozitiv mobil este curățat de amprente, suprafața dispozitivului poate fi acoperită cu bacterii potențial dăunătoare. Alternativ, chiar și atunci când un dispozitiv a fost dezinfectat, este posibil ca acesta să nu fie neapărat curat. Deși termenii „curățare” și „dezinfectare” sunt adesea utilizați în mod interschimbabil, acestea au definiții semnificativ diferite. Curățarea regulată a unui dispozitiv prin ștergere cu o cârpă umedă din microfibră este adesea suficientă pentru a elimina multe tipuri de bacterii. Este nevoie de un nivel suplimentar de decontaminare pentru a îndepărta bacteriile mai periculoase și de durată.

Dispozitivele a 40% dintre vizitatori și telefoanele pacienților conțin bacterii care cauzează boli.

4. Dispozitivele pacientilor si ale vizitatorilor.

MIT: Telefoanele mobile folosite de pacienții din spitale și vizitatorii acestora nu prezintă un factor de risc pentru răspândirea bacteriilor.

REALITATE: Telefoanele mobile ale pacienților și vizitatorilor sunt de două ori mai susceptibile de a conține bacterii potențial periculoase decât cele ale lucrătorilor din domeniul asistenței medicale.

FAPTE: Deși nu s-a identificat nicio legătură definitivă între pacientul și/sau telefonul mobil pentru vizitatori, un studiu recent a prezentat rezultate îngrijorătoare în urma testelor efectuate pe 200 de telefoane mobile, 133 dintre acestea au aparținut pacienților și vizitatorilor acestora și 67 de telefoane lucrătorilor din domeniul sanitar. Eșantioanele prelevate au arătat că aproximativ 40% dintre vizitatori și telefoanele pentru pacienți conțineau bacterii cauzatoare de boli, față de doar 20% din telefoanele personalului sanitar.

5. Frecventa.

MIT: programarea curățării și dezinfectării dispozitivelor mobile trebuie să fie aceeași în toate zonele spitalului.

REALITATE: frecventa curatarii dispozitivelor mobile depinde de tipul de obiecte si de locul unde acestea sunt amplasate în sistem.

FAPTE: modul în care este utilizat fiecare dispozitiv mobil și locurile în care este utilizat acesta trebuie să stabilească programul de curățare și dezinfectare.

Dezinfectarea dispozitivelor utilizate în sălile pacienților, de exemplu, în care se produc majoritatea interacțiunilor dintre lucrătorii din domeniul asistenței medicale și pacienți, ar trebui să fie mult mai frecventă decât în alte locații ale spitalului.

6. Durabilitate.

MIT: toate dispozitivele mobile pot rezista la procedurile de dezinfectare repetate.

REALITATE: nu toate dispozitivele mobile sunt suficient de rezistente pentru o curățare frecventă și dezinfectare riguroasă.

FAPTE: curățarea și dezinfectarea frecventă a dispozitivelor mobile reprezintă pași importanți în prevenirea răspândirii bacteriilor în rândul pacienților și al personalului medical. Există multe soluții de curățare care pot fi utilizate pentru curățarea dispozitivelor mobile, dar multe dintre substanțele chimice din aceste soluții pot avea un efect dur asupra plasticului turnat la dispozitive — cauzând fisuri și spărturi în material. Pentru ca un dispozitiv mobil să îndeplinească politicile de control al infecțiilor ale unui spital, acesta ar trebui să aibă o etanșare adecvată a protecției împotriva pătrunderii și deteriorării dispozitivului, pentru a preveni pătrunderea și deteriorarea soluțiilor chimice de curățare. Plasticul exterior al dispozitivului trebuie să fie suficient de rezistent pentru a rezista la expunerea la aceste substanțe chimice dure.

Deși în prezent nu există standarde publicate specifice pentru curățarea și dezinfectarea dispozitivelor mobile pentru spitale este necesar să fie elaborate politici și proceduri pentru curățarea și dezinfectarea regulată a acestor dispozitive. De asemenea, este necesar să se sensibilizeze și să se monitorizeze respectarea politicilor de igienă manuală. Spitalele trebuie să pună în aplicare protocoale formale care să definească în mod clar responsabilitățile, calendarul și procedurile. Ar trebui să se desfășoare programe de educație și formare periodice și să se stabilească cele mai bune practici, precum și programe de monitorizare a respectării normelor.

Încorporarea utilizării dispozitivelor mobile într-un program cuprinzător va permite cadrelor medicale să profite de numeroasele beneficii pe care le aduc asistenței medicale acordate pacienților fără a compromite siguranța pacienților și a personalului medical.

 

Prin continuarea navigarii pe website-ul nostru confirmati acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. De asemenea, puteti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din pagina GDPR. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close